Často kladené otázky

 a odpovědi pro vás

Pokud nenajdete odpověď na svou otázku, napište ji do FB skupiny
„Detoxem do skvělosti“, rádi vám odpovíme a rozšíříme naši databázi i o váš dotaz.

Dotazy k zeleným potravinám:

Kdy správně užívat ječmen a chlorellu? Před jídlem, během jídla, po jídle?

Zelené potraviny se užívají nalačno, s jídlem i po jídle.

Je lepší, ale ne nutné rozdělit je do více dávek denně.

Ječmen v prášku se míchá se studenou nebo vlažnou neperlivou vodou. Je vhodné popíjet Ječmen pomalu, aby působil již v ústech. Nápoj vypijte nejlépe do hodiny od přípravy. Ječmen v tabletách se polyká a zapíjí vodou.

Chlorella v tabletách se cucá, kouše nebo polyká a zapíjí vodou. Chlorella v prášku se míchá do smoothies, s Ječmenem a vodou (vyzkoušejte různé poměry), nebo jako ingredience ve studené kuchyni. Obvykle se nepije samotná s vodou.

Chlorellu je třeba konzumovat s nejméně hodinovým odstupem od klasických léků podávaných ústy. U Ječmene je vhodný odstup od léků 30 minut. Ječmen se pro svůj osvěžující účinek obvykle nepije navečer.

Při zařazení zelených potravin do jídelníčku je potřeba zvýšit příjem čisté vody, pomůžeme tím očistě a regeneraci.

Je dobré pít/jíst ječmen s chlorellou společně?

Ječmen s chlorellou působí synergicky, takže je vhodné je užívat společně a mohou (ale nemusí) se užívat spolu smíchané.

 

Je lepší tabletky chlorelly rozkousat či spolknout?

Nejdůležitější je, dostat je do těla. 🙂 Pokud se cucají či rozkoušou, oštetří chlorofyl zároveň ústní dutinu a ještě se mírně zvyší vztřebatelnost, protože 1. vztřebavání některých důležitých elementů stravy probíhá už v ústech. 2. vše, co je velmi dobře rozmělněné a prosliněné, se vstřebává více. Pokud však člověku (ještě) chlorella příliš nechutná či je zrovna mezi důležitými schůzkami a nechce mít zelenou pusu, tak je lepší polykat. Polykací varianta má trochu silnější očistný účinek pro spodní část střev (díky slabšímu rozmělnění se ji trochu méně stráví a trochu více působí jako drátěnka ve střevech). Při polykání většího množství tablet je však zapotřebí hlídat si, jestli nám po ní není těžko, lidem, se slabším trávením to občas nedělá dobře.

Další skvělá varianta je použít chlorellu v prášku a nasypat si ji třeba přímo do ječmene nebo do pomazánek, kaší, smoothie.

 

Kolik je 5 g Ječmene?

Přibližně jedna polévková lžíce. Některé polévkové lžíce jsou ale mnohem objemnější než jiné. Některé naberou 5 g, jiné zase 10 g. Proto doporučujeme si to změřit na váze. 🙂
V e-shopu GW je v nabídce také odměrka, která přesně odpovídá 5 g ječmene (a 6 g sypké chlorelly).

Pokud jste si oblíbili Ječmen v tabletách 15 tablet se rovná 5 g sypkého Ječmene.

 

Nechutná mi ječmen/chlorella. Co s tím?

Ze začátku nemusí ječmen/chlorella chutnat každému.

Co se týče ječmenu:
Po cca týdnu (obvykle dříve), když si ječmen dáváme 2-3x denně, tak se nám změní ph chuťových pohárků a začneme chuť vnímat jinak. Po několika dnech až týdnech se tedy chuť ječmene změní. Čím více bude mít tělo v pořádku acidobazickou rovnováhu, tím více bude ječmen chutnat.

Nejlépe účinkuje na lačný žaludek. Experimentujte. Udělejte jej řidší anebo hustší.

Pokud máte stále problém s chutí, tak jej můžeš dávat do smoothie (s ovocem se jeho chuť ztratí). Ale pozor na teplotu. Pokud jej vystavíme teplotám nad 40 °C, zničíme enzymy, které jsou pro tělo tak cenné.

Můžete si ho také zkusit namixovat napůl třeba s 1/2 banánu a kakaem.

Co se týče chlorelly:
I zde platí, že se chutě začnou po nějaké době užívání měnit a chlorella tak může začít dokonce chutnat.
Také ji lze jednoduše zapít. V tomto případě se jen maličko mění její účinky, než když ji rozkoušeme (viz otázka Je lepší tabletky chlorelly kousat nebo zapíjet?).
Další možností je využít chlorelly práškové a přidat  ji například do smoothie, ječmene nebo je naprosto skvělá do pomazánek.

Mohou jíst zelené potraviny těhotné nebo kojící ženy?

Zelené potraviny  jsou čisté a kontrolované.  Společnost Green Ways děla důkladné laboratorní  rozbory každé šarže. Lze je užívat bez obav jak v době před početím, tak v době těhotenství a v období kojení. Konzumaci lze zahájit v jakékoli fázi, ale nejvhodnější je začít ještě před početím.

Není třeba se ani obávat uvolňování škodlivin z organismu těhotné či kojící ženy v rámci očistné reakce. Zelené potraviny snižují přechod chemikálií přes placentu a mateřské mléko do těla dítěte a efektivně odvádí škodliviny z těla matky stolicí.

Kvalitní zelené potraviny jsou během těhotenství a kojení velkým přínosem pro ženu i děťátko.

Jak se navyšuje dávkování při autoimunitních onemocnění a při citlivém zažívání?

U citlivého zažívání je vhodné začínat se zelenými potravinami s jídlem, nikoli nalačno. Dávky navyšujeme pomalu.

Schéma navyšování pro autoimunitní nemoci, citlivé uživatele a při citlivém zažívání je zde:

 

Ječmen prášekJečmen tabletyChlorella tabletyChlorella prášek
1. 3. den½ čajové lžičky1 tbl.1 tbl.¼ čajové lžičky
4. 6. den

½ čajové lžičky

2x denně

1 tbl.

2x denně

1 tbl.

2x denně

 

¼ čajové lžičky

2x denně

 

7. 9. den

½ čajové lžičky

3x denně

1 tbl.

3x denně

 

1 tbl.

3x denně

 

¼ čajové lžičky

3x denně

 

Co mám dělat, když mě ječmen ochlazuje?

Z ječmene se dá vytvořit čistě zahřívací nápoj. Můžete si do něj přidat lžíci sezamového oleje, který má silné prohřívací účinky. Stejně tak špetka skořice nebo kajenského pepře udělá hodně, taktéž zahřejí. Ječmen přidáním oleje změní
(z ajurvédského hlediska) podstatu, stane se více uzemňujícím a případné ochlazující efekty, které občas někdo pociťuje, zmizí.

Dotazy k stravování během detoxu :

Kterým potravinám se při detoxu vyvarovat?

Náš detoxikační program stojí na základních pravidlech.
Jíme vegansky, bez lepku, cukru a alkoholu. Užíváme zvýšené dávky Ječmene a Chlorelly a držíme se zásady, že 51 % talíře během dne by mělo být čerstvé – salát nebo čerstvá zelenina. Také dodržujeme pitný režim. 

Vyvarujeme se tedy všech potravin, které obsahují lepek, cukr nebo jsou živočišného původu.
Místo sladkého si můžete dát nějaké ovoce – ale doporučujeme spíše v dopoledních hodinách. 🙂  

Nebudu shazovat svaly? Budu mít dost bílkovin?
A) Bílkoviny primárně nejsou zdrojem energie, ale stavební materiál. Pokud jíte dost tuků a sacharidů (s nízkým glykemickým indexem), máte dostatek paliva/kalorií a tělo nemá žádný důvod rozebírat/hubnout svaly.
 
B) Možná se to nezdá, ale v detoxovém jídelníčku je bílkovin hodně. To, že v každém jídle nedominuje maso, vejce, nebo sója, neznamená, že tam bílkoviny nejsou. Třeba květák, brokolice, quinoa, tahini/sezam, ořechy atd., to vše obsahuje spoustu bílkovin. Navíc rostlinné bílkoviny jsou mnohem stravitelnější než tepelně upravené živočišné bílkoviny. Nejde o to, kolik bílkovin sníš, ale kolik jich strávíš a využiješ.
 
C) Obrovským a podceňovaným zdrojem bílkovin je zelená zelenina. Tedy 51 % salátu vám také dodá spoustu bílkovin. A tady přichází královská dvojice zelené zeleniny Ječmen a Chlorella. Chlorella obsahuje 60 % bílkovin, což je snad nevydatnější přírodní zdroj na planetě. Ječmen obsahuje 31 % což je také dost.
Při detoxových dávkách získáte z Chlorelly 12 g a z Ječmene 6,2 g bílkovin denně. Tedy 18,2 nejkvalitnější plně stravitelné, tepelně nezpracované bílkoviny denně, je detoxový základ. Až pak začíná to, co přijímáte jídlem.
 
D) DDD (Doporučená Denní Dávka) bílkovin se uvádí mezi 0,8 – 1 g denně. Já mám 80 kg. Jen z Ječmene a Chlorelly získávám 28 % DDD bílkovin. Pravda, která se ale moc neuvádí je, že: DDD bílkovin pro lidi se odvodila z množství bílkovin v mateřském mléce krys. Krysí mateřské mléko, obsahuje trojnásobek bílkovin oproti lidskému mateřskému mléku. DDD bílkovin pro lidi je tedy trojnásobně předimenzovaná! Většina zdravotních problémů dnešní doby (překyselení, trávicí problémy, atd.) je způsobená přemírou bílkovin.
 
Závěr: V detoxu máme bílkovin dostatek. Jsou to bílkoviny najzdravější a nejstravitelnější ze všech. Při detoxu
nedochází k nezdravému hubnutí svalů. Vše je nastaveno
k nastartování tukového metabolismu. Detoxové stravování podporuje tělo, aby využívalo energii z tuků a zároveň udržovalo svaly.
 
Shazování svalů je problém redukčních diet, které nejsou postaveny na kvalitní výživě, ale na pouhém omezením příjmu kalorií. To je základní příčinou jojo efektu, který se u detoxu neděje.
 
Lukášův osobní pokus: ,,V detoxu 2020  jsem jedl jenom jednou denně podle detoxového receptu, většinou kolem 17:00. V pruběhu dne jsem jen svačil Ječmen a Chlorellu. Denně jsem se vážil diagnostickou váhou Tanita. Shodil jsem 3 kg tuku a přibral 450 g svalů. Cvičil jsem jenom ranní rozcvičku – kaliforňany + maličko vlastního cvičení a občas jsem si zašel zaběhat. Jinak jsem seděl
u počítače a věnoval se lidem v Detoxu.“
Mohu jíst ovoce a zeleninu bez omezení?

Ovoce jsou rychlé cukry (fruktóza). Takže si jej dát můžete, ale doporučujeme spíše dopoledne, abychom se vyhnuli hyperglykemickým šokům na večer. 🙂
Čerstvé zelenině  se meze nekladou.

Určitě se nemučte, to je to poslední, o co nám v tomto programu jde.

Mohu pít během detoxu černý a zelený čaj, kávu, případně víno?

Základní nástavba detoxu je nepít během něj alkohol.

U kávy záleží na vašem nastavení detoxu. Káva obecně zakyseluje a dehydratuje organismus, obsahuje kofein, stáváme se na ní závislí apod. Ale záleží, zda to pro vás je realistická výzva a rádi byste zjistili, kolik máte doopravdy energie bez kávy. Jestli jsou pro vás dostatečnou výzvou základní požadavky detoxu (vynechat alkohol, lepek, maso, cukr, a jíst více živé stravy + zvýšené dávky zelených potravin), tak nemá smysl na sebe tlačit a raději si detox upravte, jak potřebujete tak, abyste byli schopni uspět.

Co se týče čajů… Moto Dobré čajovny, kde jsem pracoval, bylo – Každodenní pití čaje v přiměřeném množství posiluje tělo i ducha – a já s tím souzním.

Jak jsem psal, při detoxu může být zajímavé stimulanty vynechat, abychom zjitili, kolik reálně máme energie, když se ničím nedopujeme. Přiměřené pití čaje jinak detox nijak neruší, jediné, na co je potřeba si dát pozor, je pít o to více vody. Čaj je sice tekutina, ale dehydratuje. Když proto vypijeme hodně čaje, musíme vypít ještě více vody, než kdybychom čaj nepili, a to může být výzva.

Proč se doporučuje během detoxu zcela vynechat lepek i pro lidi, kteří nemají žádnou intoleranci?

S lepkem jsou spojené 2 hlavní problémy: 1. často ani nevíme, že lepek představuje problém a 2. nemáme ponětí o rozsahu tohoto problému.

Mnoho lidí trochu tuší, že lepek zalepuje střevní klky a zamezuje vstřebávání důležitých živin. Málokdo už ví, že velmi podobným způsobem lepek „zalepuje“ mozek a zhoršuje jeho fungování ve všech ohledech, dokonce (negativně) ovlivňuje replikaci genů.

 K tomuto tématu jsou skvělé 2 publikace: 1. Daniel Lieberman ,,Příběh lidského těla“ a 2. David Perlmuler ,,Moučný Mozek“.
Pár dní bez lepku rozhodně neuškodí a alespoň si budeme moci vyzkoušet, zda-li nám zdravé pečivo dělá skutečně zdravý pocit nebo jsme na lepku prostě nenápadně závislí.

Může se v rámci detoxu datlový sirup?

Datle, byť mají v sobě určité množství vlákniny a tím pádem nevytvářejí takový glykemický index jako třeba cukr, přesto jej během detoxu nedoporučujeme, pokud chcete zažít, jak funguje naše tělo bez cukru.  Nejlepší je datlový sirup nahradit xylitolem nebo stevií, protože mají nízký glykemický index a pomáhají tak udržet nízkou a stabilní hladinu krevního cukru.

    Co dělat, když mám ,,absťák" po sladkém a jsem zesláblý/á?

    Máte dvě možnosti. Buď můžete trénovat vůli nebo používání chytrých náhražek.

    Pokud jste si dali jako záměr, že chcete zažít detox nízkosacharidově, vydržte. Největší „absťáky“ po sladkém jsou prvních 3 až 5 dní. Pak si tělo zvykne a chutě na sladké se mírní.

    Jestli si přece jen potřebujete na něčem pochutnat, můžete si udělat třeba kakao v rostlinném mléce (třeba mandlovém) a osladit si jej xylitolem. Takové mlsání je pak stále nízkosacharidové.

    Pokud byl váš záměr pouze užít si detox bez rafinovaného cukru, můžete si detox zpříjemňovat ovocem nebo si udělat dezert slazený medem či sirupem.

    Jak argumentovat lidem, kteří tvrdí: ,,Tyto ochlazující očisty nepodporuji?" Opravdu je tento detox ochlazující?

    Naše recepty jsou plné vařené a pečené zeleniny, kvalitních tuků a restovaných semen. Chlorella je potravina mírně zahřívací a ječmen je čistě neutrální + nabízíme spoustu tipů, jak z něj udělat zahřívací nápoj. Doporučujeme pauzy mezi jídly, což aktivuje vnitřiní oheň. Pro lidi s extrémně oslabenou slezinou můžou být těžké trávit čerstvé saláty, ale ty mohou nahrazovat stravitelnými šťávami.
    Já slýchám tyhle označení hlavně od lidí, kteří si vůbec nezjistili, o co jde a jak je náš detox dělaný.
    Plně souhlasím s pravdou A) a to, že nejsme všichni stejní a každý potřebujeme něco jiného. Druhá část mince, je však pravda B) a to, že základy potřebujeme všichni stejné. Všichni potřebujeme tělo vyčistit od plísní, těžkých kovů, chemikálií a metabolických zbytků. A stejně tak potřebujeme dodat tělu vitamíny, minerály a stopové prvky v přírodní a komplexní formě.
    DETOXEM DO SKVĚLOSTI pokrývá univerzální základy toho, co potřebujeme všichni. Každý si může ladit formu podle toho, co potřebuje dále. Někdo si dá ječmen s ledem, jiný s olejem, kurkumou a zázvorem. Co si na základech detoxu postavíme, je o našich individuálních potřebách a cílech. Základy potřebujeme všichni.
    Je bohužel spoustu lidí, kteří se dívají podezíravě na to dobré s tím, že: „pozor, to by mohlo ochlazovat“ a raději se stravuje klasicky „všeho s mírou“ a jí převážně cukr, mouku, mléko atd., což jsou potraviny, které jsou skutečně hyper ochlazující.

    Různé dotazy k detoxu:

    Je možné, aby mě při detoxu bolela hlava a cítil/a jsem se malátně?

    Bolest hlavy je jeden z častých průvodních  projevů detoxikace. Nejdůležitější je zvýšit příjem čisté vody (opravdu dodržovat doporučené denní množství)  a především chlorellu zapíjet čistou vodou. Pokud začínáte, je možné zvolnit nastoupávání zelených potravin. A pokud možno dát tělu prostor se s tím vyrovnat, tj. být v klidu, relaxovat a nepřepínat se. Detoxikační projevy přichází většinou ve vlnách, takže je člověk cítí pár hodin či dní a pak zase odejdou.
    Zároveň je to dobrý signál, že se vaše tělo čistí. Ozdravování není vždy příjemné, ale za to následný stav zdraví za to určitě stojí. 🙂

    Může být s detoxem spojená i velká únava a pokud ano, kdy by se to mělo měnit k lepšímu?

    Únava je také velmi častým průvodním jevem při detoxikaci těla – obvykle to bývá v prvním týdnu očisty – někdy trvá  den dva a pro jiného i více dní. Cca po týdnu či dřív by měla odeznít. Tělo se čistí (,,uklízí si uvnitř“), tím pádem více pracuje než normálně, což vede k větší únavě. Důležité je si ohlídat dostatečný příjem vody, dostatek spánku a odpočinku, být přes den venku (na slunci) a nepřetěžovat se. Jednoduše naslouchejte potřebám svého těla. 

     

    Jsem velmi aktivní sportovec. Mám stále hlad a porce mi nestačí. Je pro mě detox vhodný?

    Celý detox –  i porce se dají měnit, stejně jako obsah a četnost jídla. Každý se jej může nastavit více na míru svým potřebám. Jako aktivní sportovec bude asi vhodnější jíst vícekrát denně a větší porce.

    Přesto je dobré zmínit, že principy tohoto detoxu  (zelené potraviny, vegan, bez lepku, bez cukru) uplatňují a doporučují i spousty vrcholových sportovců.

     

    Zejména večer jsem po jídle dost nadejmutý/á. Co s tím?

    Nadýmání bývá jeden z detoxikačních projevů. Když se v našem těle metabolizují nahromaděné toxiny, může to způsobovat nadýmání.

    Zároveň se při detoxikaci a užívání chlorelly mění bakteriální mikroflóra ve střevech. Tvorba správných kmenů bakterií a ústup těch škodlivých bývá také doprovázen nadýmáním, které může trvat i několik měsíců.

    Byť je tento proces nepříjemný, tak je rozhodně žádoucí a měli byste jej slavit s tím, že „to funguje“. Zároveň si můžete vytvořit návyk častěji v místnosti větrat, což vám přinese dodatečné zdravotní benefity v podobě vyššího okysličení mozku a krve 😇.

    Až když nadýmání neodezní ani za půl roku, je dlouhodobé a chronické, je na čase začít hledat cesty k nápravě.

    Obecná doporučení:

    Zvlášť lidé, kteří mají tendence k tomu být chronicky hubení, mají studené končetiny, lupající klouby a neustále přemýšlí (ayurvédský typ „váta“), mají často slabší slezinu a trpí na větry častěji.

    Pro tento typ platí dvě zásadní dopručení: Prohřívat a promazávat. Tedy pít spíše teplé nápoje. Ječmen si míchat do vlažné vody (ne do studené). Přidejte si olej všude, kam se olej přidat dá a to i do ječmene. Nejlepší olej na prohřívání je sezamový.

    Vyhýbejte se syrové zelenině s velkým obsahem vlákniny jako je zelí nebo mrkev. Raději jezte vodnatější zeleninu jako rajčata a saláty z mladého špenátu a rukoly.

    Můžete také syrovou zeleninu vynechat úplně a získavat enzymy a vitální látky pouze z ječmene a zeleninových štáv. Do šťáv si dávejte olej a můžete přidat i zahřívací koření jako kurkumu, zázvor, kayanský pepř.

    Nerad/a bych během detoxu zhubl/a, dá se tomu nějak zabránit?

    Představa, že zdravý detoxikovaný člověk musí být chorobně vychrtlý, je úplně mylná. Tato mylná představa vzniká proto,  že půsty, očisty a výživové „alternativy“ častěji přitahují lidi, kteří mají slabší trávicí oheň. Proto je jim po běžné stravě častěji těžko.

    Chronicky hubení lidé jsou více přitahování k zdravějšímu stravování a očistám.

    Zdravé stravování a očisty chronicky hubené lidi nevytváří!

    Očisty, zdravá strava a životní styl vede k harmonické postavě. Pomáhá zhubnout tomu, kdo má váhu navíc. Pomáhá nastartovat metabolismus a přibrat tomu, komu váha chybí.

    Pokud budete konzumovat dostatek kalorií, nemusíte se bát nezdravého hubnutí, i když se budete stravovat výhradně zdravě. Zárukou dostatečného kalorického příjmu jsou kvalitní oleje a tuky.

    I kdybyste jedli jenom saláty, ale dali si i dostatečné množství ořechů, semen a oleje, zajistíte si dostatečný kalorický příjem. Budete mít stabilní energii a můžete i zdravě přibírat.